Mika Waltari -seura

Ajankohtaista

Mika Waltari –seura pyrkii järjestämään tilaisuuksia noin kerran kuukaudessa. Lisäksi tähän kootaan muitakin ajankohtaisia tapahtumia, joista meille on ilmoitettu tai jotka muuten liittyvät seuran toimintaan.
Olemme avanneet Facebook-ryhmän.

Jäsenkirje 1 2017

Hyvä Mika Waltari –seuran jäsen!

Uusi vuosi on alkanut Suomi 100 vuotta –juhlinnan merkeissä – tervetuloa seuraamaan miten myös Mika Waltari –seura on tässä vuoden vietossa mukana. Tulevan kevään ohjelmistosta ja osin myös syksyn suunnitelmista on tietoa tässä vuoden ensimmäisessä jäsenkirjeessä. Matkoja on tiedossa, syksyn komisario Palmu –teema jatkuu eri tavoin, ja kevään perinteisiin kuuluu toki myös seuran vuosikokous. Hallitus on ahkeroinut kokoon toivottavasti monipuoliselta tuntuvaa ohjelmaa, jäsenistön tehtävänä on tulla mukaan aktiivisesti. Kaikenlainen yhteydenotto hallituksen jäseniin on suotavaa, ja ideat ovat tervetulleita.

Talvea ja kevättä

Vuoden 2017 ensimmäisen jäsenillan aiheena on ”Suomen itsenäisyyshistorian kuvia tutkailemassa”. Sarjakuvaekspertti, tietokirjailija Ville Hänninen perkaa ja purkaa sotahistoriaamme, Suomen itsenäisyyden ajan käsittelyä ja Suomen luomista kuvien keinoin. Esittelyn lähtökohtina Ville Hännisen–Jussi Karjalaisen sota–ajan kuvia esittelevä teos Sarjatulta (Jalava 2014), jossa Waltarin–Alhon Kieku ja Kaiku ovat yhtenä juonteena. Lisätietoa antavat Hännisen viime vuonna ilmestyneet teokset Keskipäivän miehiä (Art House 2016) ja Setä Pim-Pom: Hjalmar Löfvingin kummat kuvat (Arktinen Banaani 2016). Kirjoja saatavissa erikoishintaan. Kuvahistoriallinen jäsenilta on Töölön kirjaston Mika Waltari–salissa torstaina 9. helmikuuta klo 18-20.

Alkuvuoden tapahtumiin kuuluu MW –seuran vuosikokous keskiviikkona maaliskuun 15. päivänä klo 18 Töölön kirjaston Mika Waltari –salissa. Käydään läpi tilinpäätös ja tase, toimintakertomus sekä toimintasuunnitelma ja budjetti vuodelle 2017. Myös seuran hallituksen valinta on vuosikokousasioita.

Huhtikuussa jatkamme Komisario Palmu – aiheistolla. Kohteena on etsivä Kokki, jonka elokuva– vaiheet ovat mukana Asko Alasen teoksessa Leo Jokela: Vaatimaton sivuosien sankari. Jäsenillassa keskiviikkona 19.4 klo 18-20 Töölön kirjaston Mika Waltari –salissa Asko Alanen kertoo kirjastaan ja Leo Jokelasta. Kirjaa on saatavana jäsenillassa erikoishintaan.

Seuran 30–luvun Kevätiltamat järjestetään tutussa paikassa Villa Kivessä Linnunlauluntiellä keskiviikkona 10. 5. klo 18. Ohjelmassa ainakin Harri Saksala, hänen Waltari–laulujensa teemana on ”Kaunis turhuus”. Perinteiseen tapaan syödään kevätillallinen, lauletaan ja soitetaan. Illallismaksusta tietoa myöhemmin. Ilmoittautumiset Kevätiltamiin Anneli Kalajoelle 30.4. mennessä anneli.kalajoki(at)gmail.com puh. 050-5663217. Tilaisuus on vain seuran jäsenille.

MW–seura matkustaa jälleen

  • Ruotsiin?
    Seuran hallitus päätti kysyä jäsenistöltä matkustushaluista kevätmatkalle Ruotsin Värmlantiin. Sinuhe–sarjakuvan tekijän Bo Vilsonin kotimuseo Bovilgården Torsbyn kunnan Utterbyssä Keski–Ruotsissa olisi noin kolmen päivän matkakohteena toukokuun puolessavälissä. Tukholman kautta matkustaisimme bussilla Värmlantiin ja takaisin. Bovilgårdenin lisäksi Värmlannin suomalaismetsät antaisivat lisäkiinnostusta. Vai katsotaanko, että Ruotsi on jo ”liian tuttu”? Jäsenistöltä ei nimittäin juuri ole tullut kyselyitä/kiinnostusta tätä matkaa kohtaan, joten päätimme kysyä asiaa. Siis: jos Sinua kiinnostaa tämä kevätmatka Värmlantiin, ilmoita asiasta pikaisesti, viimeistään helmikuun loppuun mennessä Anneli Kalajoelle anneli.kalajoki(at)gmail.com , puh. 050-5663217 . Sitovasti ilmoittautuneiden määrästä päättelemme, toteutuuko matka.
  • Italiaan
    Aluksi täsmennys: Venetsiaan keväällä suuntautuva matka ei ole Mika Waltari –seuran järjestämä, sen ovat ideoineet jäsenemme Panu Rajala ja Ari Suutarla. Avitimme heidän matkasuunnitelmaansa auttamalla matkan tiedottamisessa jäsenluettelomme avulla. MW –seuran oma Italian–matka suuntautuu Pohjois–Italiaan: Milanoon, Torinoon ja Firenzeen. Ajankohdaksi on nyt varmistunut 23.9–1.10. Yksityiskohtaista matkasuunnitelmaa laaditaan parhaillaan – tiedossa nyt 2 yötä Milanossa, 3 yötä Firenzessa ja 3 yötä Torinossa. Matkan hinta selvinnee piakkoin. Milanoon meitä vievät Waltarin vaiheet siellä, Torinossa on mainio egyptiläinen museo (Kairon jälkeen maailman toiseksi paras, sanotaan), erinomainen autohistorian museo sekä elokuvamuseo, ja Firenzen taideaarteet ovat luoneet hedelmällistä historiatietämystä myös Waltarille. Alustavasti kiinnostuksesta Italian –matkaa kohtaan voi ilmoittaa pj. Päivi Istalalle paivi.istala(at)@iki.fi puh. 050-567 6977 maaliskuun loppuun mennessä.
  • Tampereelle
    Kaasua, komisario Palmu! nähdään kesäteatterina Tampereen Komediateatterin ulkoilmanäyttämöllä Joel Elstelän ohjauksena, Palmuna Esko Roine. MW–seura järjestää teatterimatkan esitystä katsomaan la 17.6. Esitys on illalla klo 18, ja liput ovat 35 e/kpl. Matka tehdään junalla ja seuran hallitus neuvottelee mahdollisuudesta tutustua iltapäivällä Lauri Viidan museoon Pispalassa. Ilmoittautumiset Tampereen–matkalle Anneli Kalajoelle (kts. kontaktitiedot aiemmin) 10.5. mennessä.

Pikku–uutisia

Suomi 100–juhlavuoden merkeissä WSOY julkistaa kirjasarjan 12 Klassikkoa – yhden lukijoiden valitseman klassikon joka kuukausi. Waltarin Sinuhe egyptiläinen ilmestyy juhlapainoksena joulukuussa 2017, uuden kansikuvan suunnittelee Kuutti Lavonen. Ykköskappale kustakin klassikosta luovutetaan Tasavallan Presidentille. MW seura varasi Sinuhen kappaleen n:o 2 seuralle Helsingin Kirjamessuilla!

Kouvolan kirjasto järjestää Suomi 100 –teeman johdosta joka kuukausi nimikkoillan jonkun suomalaisen kirjailijan tai kirjallisen ilmiön merkeissä. MW–seuran puheenjohtaja kävi tammikuun 19. päivänä siellä tilaisuudessa, joka oli otsikoitu ”Mika Waltarin teosten äärellä”. Kiinnostunutta kuulijakuntaa oli 60–70 henkeä. Paljon kertoo se, että Waltari oli juhlavuoden ensimmäinen kohde!

Tervetuloa Mika Waltari –seuran talven ja kevään 2017 tapahtumiin!

Päivi Istala , puheenjohtaja
paivi.istala(at)iki.fi
Sirkku Lindholm, sihteeri-taloudenhoitaja
Sirkku.Pahta(at)fi.ibm.com