Mika Waltari -seura

Ajankohtaista

Mika Waltari –seura pyrkii järjestämään tilaisuuksia noin kerran kuukaudessa. Lisäksi tähän kootaan muitakin ajankohtaisia tapahtumia, joista meille on ilmoitettu tai jotka muuten liittyvät seuran toimintaan.
Olemme avanneet Facebook-ryhmän.

Jäsenkirje 1 2019

Hyvä Mika Waltari –seuran jäsen!

Runsaassa lumessa taivallamme tätä vuotta 2019 alkuun – tervetuloa mukaan seuramme talvi/kevätohjelmistoon!

Aloitamme jäsenistön kanssa ensi viikolla, torstaina 7.2. klo 19. Silloin menemme ryhmänä Helsingin Kaupunginteatteriin katsomaan Joel Elstelän dramatisointia Mika Waltarin palkitusta salapoliisiromaanista Kuka murhasi rouva Skrofin? Kyseessä on tietysti Kaasua, komisario Palmu – nyt Heikki Kujanpään ohjaamana HKT:n suurella näyttämöllä. Komisario Palmuna on Kari Väänänen. Sihteeri Sirkku jakaa osallistujille liput teatterin aulassa.

ALKUVUODEN JÄSENILLAT

Ensimmäinen jäsenilta on Töölön kirjastossa torstaina 14. helmikuuta klo 18-20. Ystävänpäivälle sopivasti esitelmänpitäjänä on ensimmäinen puheenjohtajamme, kirjailija, fil.tri Panu Rajala. Hänen viimeisin teoksensa, Ilmari Kianto –elämäkerta “Suomussalmen sulttaani“ ilmestyi viime vuoden lopulla. Panu on luvannut vertailla kahden papinpojan elämännäkemyksiä, otsikkona on “Miksi Kianto ei ymmärtänyt mitään Waltarin ajattelusta ja teoksista?“ Tulossa siis tiukkaa tulkintaa, paikkana tutusti Mika Waltari –sali Töölön kirjaston 4. krs.

Toinen jäseniltamme on samalla seuramme VUOSIKOKOUS torstaina 28.3. klo 18 samaisessa Töölön kirjaston Mika Waltari –salissa. Vieraanamme on historioitsija, kirjailija Teemu Keskisarja, joka ilmoittaa olevansa Waltari–fani. Hän kertoo klo 18–19 mitä Waltarin eri vuosisadoilla vaeltavat romaanit ovat antaneet tai voivat antaa historiantutkijalle? Millaisena tutkija kokee Waltarin historiannäkemyksen?

Teemu Keskisarjan alustuksen jälkeen aloitamme vuosikokouksen klo 19. Asialistalla tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen hyväksyminen, vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle, puheenjohtajan ja hallituksen valitseminen ja jäsenmaksun määritteleminen.

Toukokuussa kevätjuhlan sijasta Suruton kaupunki –näyttely opastuksineen 14.5. klo 17.30 – 18.30 Hakasalmen huvilassa. Näyttely vie virkistävälle aikamatkalle 1920–luvun Helsinkiin, jota luonnehtivat kieltolaki, jazzin jytke ja lyhyiden helmojen huiske – ne yrittävät peittää alleen menneestä muistuttavat ristiriidat. Opastus on varattu. Hakasalmen huvilan näyttelyt ovat muuttuneet maksullisiksi. Sisäänpääsy maksaa 10 e/ henkilö, jos saamme kokoon vähintään 25 henkilöä. Monilla on museokortti, joten jokainen maksaa itsensä paikan päällä.

Ilmoittautuminen tähän 20–lukua käsittelevään näyttelyyn 30.4. mennessä sihteerillemme Sirkku Lindholmille (yhteystiedot alla) 30.4. mennessä. Ryhmän maksimikoko on 25 henkilöä.

TAPAHTUMIA

Kunniajäsenemme elokuvaohjaaja, prof. Matti Kassilan poismenoa MW –seura muisti adressilla hänen läheisilleen. Muistotilaisuudessa Elokuvasäätiön tilaisuudessa Katajanokalla seuraa edusti pj. Päivi Istala.

Iloisina ilmoitamme, että edesmenneen puheenjohtajamme Anneli Kalajoen tytärten seurallemme lahjoittama arvokas Waltarin kirjojen kokoelma on saamassa arvokkaan ja sopivan sijoituspaikan ravintola Elitestä, jonka asiakkaisiin Mika loppuvuosinaan kuului. Sopivan kirjahyllyn löysivät hallituksemme jäsenet Leena Pekonen ja Asta Tonttila, joille kiitos! Järjestämme yhdessä ravintola Eliten kanssa keväämmällä luovutus– ja julkistustilaisuuden paikan päällä. Eliten kanssa on sovittu, että kokoelman omistusoikeus säilyy MW –seuralla, mutta sen esilläolo perinteikkäässä helsinkiläisravintolassa antaa yleisölle mahdollisuuden tutustua kokoelmaan. Töölö saa Veikko Hirvimäen Waltari–patsaan Kuningasajatuksen naapuriksi hienon kirjakokoelman!

Suomen Dekkariseuralla on tiistaina 5.3. klo 17.30–19.00 Kallion kirjastossa Waltari–tapahtuma. Siinä käsitellään kirjailijan Komisario Palmu –aiheiston erilaisia dramatisointeja, joita elokuvien lisäksi on viime vuosina nähty eri puolilla Suomea. Vapaa pääsy.

Myöhemmin tänä vuonna MW –seura järjestää tilaisuuden, jonka keskiössä ovat 70 vuotta täyttävät Waltarin kirjat Mikael Hakim ja Neljä päivänlaskua.

Aikeissa on myös Mikan käsikirjoittaman elokuvan Kulkurin valssi erikoisnäytös uuden Oodi–kirjaston elokuvateatterissa Reginassa. Hallituksemme jäsenellä Jukka Parkkisella on hallussaan elokuvan käsikirjoitus ja Markku Haapion ko. elokuvasta toimittama valokuvakirja.

MATKALLE ?

MW –seuralla on ollut tapana noin joka toinen vuosi tehdä ulkomaanmatka Waltarin jalanjäljissä. Ensi syksynä voisi olla sen aika. Erilaisia matkakohteita on jäsenistön piirissä ollut esillä ja nyt hallitus pyytää ehdotuksia, minne mennä...

Esille ovat tulleet tähän mennessä mm. Wien (Waltarin Balkanin–reitin varrella), Kreeta (yksi Sinuhen tapahtumapaikoista), Sisilia (josta on kotoisin kuuluisa kohtaus Waltarista kivi kädessään) sekä edelleen toivottu Istanbul ( jossa seura on käynyt useampaan kertaan, mutta on uutta jäsenistöä, joka sinne halajaa). Muunkinlaiset ehdotukset otetaan hallituksessa innokkaasti vastaan.

Olkaa hyviä ja lähettäkää ehdotuksia matkakohteeksi puheenjohtajalle Päivi Istalalle tai sihteeri– taloudenhoitajalle Sirkku Lindholmille helmi–maaliskuun aikana. Uusi hallitus tekee sitten päätöksen, minne mennään. Leena Pekonen on lupautunut matkanjohtajaksi, josta kiitos jo etukäteen...

Tervetuloa mukaan seuran tapahtumiin! Pidetään yhteyttä!

Päivi Istala , puheenjohtaja
paivi.istala(at)iki.fi puh. 050-567 6977
Sirkku Lindholm, sihteeri-taloudenhoitaja
Sirkku.Pahta(at)fi.ibm.com puh. 050-303 6559