Jäsenkirje 3 2011

Mika Waltarin syntymäpäivänä ma 19. syyskuuta käymme ensin viemässä kukat Kuningasajatus-patsaalle klo 17.00

ja sen jälkeen

FM Otto Myöhänen kertoo Mika Waltarin Neljästä päivänlaskusta metafiktiivisenä romaanina Rikhardinkadun kirjaston lukusalissa 3. krs, Rikhardinkatu 3 klo 18.00

”Gradun tarkoitus on osoittaa, että Neljä päivänlaskua on erittäin poikkeuksellinen romaani paitsi Waltarin tuotannossa, mutta myös koko Suomen kirjallisuushistoriassa. Se hyödyntää kirjallisia keinoja, jotka ovat yleistyneet vasta vuosituhannen lopulla ja se on monilla tavoin aikaansa edellä, itse asiassa se saattaa olla lajityypiltään jopa ensimmäinen romaani Suomessa. Analysoin Neljää päivänlaskua postmodernistisena romaanina, jonka pääpiirteitä ovat autofiktiivisyys ja metafiktiivisyys eli se on tietoista leikittelyä fiktion ja faktan kanssa. Metafiktio ja autofiktio ovat Suomessa vasta 2000-luvulla suosion saavuttaneita käsitteitä, jotka saavat jatkuvasti enemmän huomiota ja kiinnostusta tutkijoiden, kirjailijoiden, kriitikoiden ja lukijoiden keskuudessa.”

Otto Myöhänen lähestyi seuraa keväällä ja kertoi Turun yliopistossa valmistuvasta tutkimuksestaan, joka tarkastelee romaania täysin uudesta näkökulmasta. Työn ohjaaja on kehottanut Myöhästä jatkamaan tutkimustaan.
Gradu on sidottu punaisiin kartonkikansiin ja sitä on saatavissa 20 euron hintaan. Tilaukset em. tilaisuudessa tai etukäteen sihteeriltä.

Helsingin kirjamessut 27. - 30. lokakuuta Helsingin messukeskuksessa

Mika Waltari -seuran osasto 6 m 95 on tuttuun tapaan antikvariaattipuolella.
Messuilla myydään seuran tuottamaa materiaalia: pinssejä, kasseja, vuosikirjoja sekä kortteja sekä esitellään toimintaa.
Entiseen tapaan pyydetään ilmoittautumaan päivystäjäksi kahden tunnin ajaksi; vaivan palkaksi saa messuille ilmaisen sisäänpääsyn. Ilmoittaudu Sirkku-sihteerille!

Matti Rönkä on moneen kertaan palkittu kirjailija ja hänen kirjoittamiensa dekkareiden suosio on suuri sekä meillä että ulkomailla, varsinkin Saksassa.

Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa ti 8. marraskuuta klo 18.00 kuulemme Matti Röngän kertovan romaaniensa kirjoittamisesta. Ehkä myös vähän Mika Waltarin dekkareista.

Pikkujoulu Villa Kivessä to 1. joulukuuta klo 18.00

Ohjelmassa ovat tietysti perinteiset joulukertomus ja tietokilpailu.
Lisäksi mukana pitäisi tuoda noin viiden euron hintainen nimetön lahja. Lahjat jakaa tietysti joulupukki.
Odotettavissa lienee myös laulelma- ja iskusävelmätunnelmia E. Kaikkosen ja S. Warsellin tulkitsemina.
Illan mittaan voi nauttia järjestetystä tarjoilusta omakustannushintaan.

Ennakkotietoa tulevasta:

Vuoden 2012 matka suuntautuu 17. - 20. toukokuuta Berliiniin

Matka tehdään siten, että osallistuja ostaa itse lentomatkansa. Majoituksen ja ohjelman järjestää Mika Waltari -seura. Alustavasti on päätetty, että matkan johtajina toimivat Päivi Istala ja Anneli Kalajoki.
Toivomuksia ohjelmasta ja käyntikohteista otetaan vastaan. Samalla voi ilmoittautua alustavasti. Seuraavissa kirjeissä kerrotaan asiasta lisää.

Illusioni 2012 ilmestyy ensi vuoden kirjamessuilla. Sen toimittaa hallituksen jäsen, kirjailija Jukka Parkkinen, ja kirja painetaan viimekertaiseen tapaan Vammalan Kirjapainossa.

Sisältöä on jo koossa jonkin verran, mutta jäsenten ideat ovat tervetulleita.

Mika Waltari -seura on painattanut seuralle oman mustasta puuvillasta valmistetun kassin, johon on kirjoitettu seuran nimi ja nettiosoite. Hinta on 5 euroa.

Kassia on saatavilla seuran tilaisuuksissa tai tilata voi myös sihteeriltä!